Advertenties verbergen op een website

31-08-2015

‘Wat? Kan je die vervelende advertenties op een website gewoon wegdoen?’ De eerste keren dat ik mijn adblocker demonstreerde, waren mijn toeschouwers onder de indruk. ‘Dat wil ik ook!’ En het is helemaal niet moeilijk: met AdBlock of uBlock voeg je een extensie toe aan je browser om je daarna enkel te focussen op de inhoud.

Het is geen marginaal verschijnsel, zoals blijkt uit een rapport dat Bloovi deelde. In België gebruikt al meer dan 10% van de internetters een adblocker. Google zou zo wereldwijd al 6,6 miljard aan inkomsten misgelopen zijn.

Mediasites die leunen op een belangrijk deel omzet via advertenties, kijken zorgwekkend naar deze evolutie. Duitse uitgevers haalden in een rechtszaak tegen deze adblockers trouwens geen gelijk. Ook grote adverteerders merken dat online advertenties niet meer de heilige graal betekenen voor het instorten van advertenties in gedrukte media.

Ook op mobiele toestellen

Tot op het heden speelde het blokkeren van advertenties zich voornamelijk af op de desktop, maar … de negende versie van het besturingssysteem dat Apple binnen enkele weken op haar miljoenen mobiele toestellen loslaat, maakt het mogelijk om onderdelen van webpagina’s op basis van cookies te blokkeren, zoals … advertenties.

Zo wordt minder data gebruikt, laden de pagina’s sneller in en is er meer schermruimte voor de echte inhoud van de webpagina’s. Dat Apple in tegenstelling tot Google niet zo onafhankelijk is van advertentie-inkomsten in een steeds mobieler wordende wereld, zal waarschijnlijk ook wel iets te maken hebben met deze vernieuwing.

Geschreven door Michiel Destoop in Internet, Reclame.