Kopen we straks onze schoenen online?

Schoenen kopen via internet staat nog in de kinderschoenen, maar is één van de snelst groeiende internetmarkten. Voor retailers is het een moeilijk segment omdat je de schoenen niet kunt passen en vanwege het gedoe met ruilen. Toch is het marktpotentieel aanzienlijk. In Amerika was het Zappos dat het potentieel van de online schoenenmarkt aantoonde. Met een ongeëvenaarde service - onder andere gratis verzending en omruilen - wist het de drempel om online schoenen te kopen sterk te verlagen. Zappos groeide uit tot het voorbeeld in online fashion retail en werd een jaar geleden voor iets meer dan een miljard dollar verkocht, onder voorwaarde dat Zappos een zelfstandige formule zou blijven.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, Internet.

Juwelierszaak lanceert nieuwe winkelformule met hogere klantenbelevenis

De grens tussen een juwelierszaak en een modezaak zal in de toekomst steeds kleiner worden. Dat is de visie van Stefaan Casteur en Hilde Bruwier, zaakvoerders van Juweliers Casteur uit Waregem. De juwelier van de toekomst zal geen klassieke juwelierszaak meer zijn, maar een modewinkel met modieuze juwelen en uurwerken waar winkelen een belevenis is. Om die klantenbelevenis te verhogen werd hun winkel te Waregem grondig verbouwd en investeerde Casteur in een nieuw en vernieuwend winkelconcept.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, Klantenbelevenis.

Stel u kandidaat voor De Nacht van de KMO

Tijdens De Nacht van de KMO (vrijdag 18 maart 2011 in het Antwerp Hilton Hotel) wordt traditioneel een trofee uitgereikt aan personen of bedrijven die zich bijzonder onderscheiden hebben in het jaar 2010. Zo is er een trofee voor het beste idee, de uitspraak en het vastgoedproject van het jaar. Maar ook voor het meest belovend bedrijf, het meest internationaal bedrijf van het jaar en de figuur van het jaar. De organisatie nodigt iedereen uit om een bedrijf of persoon kandidaat te stellen voor één van deze trofeeën. Uit alle kandidaten kiest de jury 5 genomineerden. Het is het publiek dat op De Nacht van de KMO aanwezig is dat uit de vijf genomineerden de kandidaat kiest die voor de uiteindelijke trofee in aanmerking komt.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, PR & networking.

Boetseer uw eigen toekomst

Het boek 'Toekomstmakers. De kunst van het vooruitdenken' bouwt verder op de theorie van de zwarte zwaan, maar geeft wel concrete oplossingen. Het verschaft ons inzicht in toekomstdenken: een krachtige en academisch onderbouwde methode om een wispelturige, veranderende en complexe omgeving te kunnen interpreteren. Ons klassieke taktisch denken en handelen is namelijk in gevaar. We zullen als ondernemers moeten leren strategisch denken: vooruitdenken, toekomstdenken.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.

De crisis is voorbij voor luxemerken

De grote luxemerken hebben de crisis goed verteerd. Hun verkoop piekt als zelden tevoren. De Franse specialist in luxeleder Louis Vuitton moet zijn winkel zelfs een uurtje vroeger sluiten om het met de stock te kunnen uitzingen tot de eindejaarsperiode.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.

MasterCard en Maestro kaart worden klantenkaart

Een MasterCard of Maestro bankkaart kan voortaan dienst doen als getrouwheidskaart in winkels. Fidelsys, dat getrouwheidsprogramma's online centraliseert, heeft hiervoor een partnership afgesloten met Mastercard. Voortaan kunnen shoppers, wanneer zij hun MasterCard of Maestro kaart gebruiken om hun aankopen te doen, hun getrouwheidsprogramma's beheren via een unieke interface. De handelaars die deze optie aanbieden zijn herkenbaar aan het Fidelsys-logo.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, Reclame.

Werken bekende koppen in reclame?

Tom Waes, Piet Goddaer, Jan Decleir: het zijn maar enkele klinkende namen die dezer dagen radio- of tv-reclame maken voor merken als Volvo, Kinepolis en Grimbergen. BV's die hun imago verkopen: het is een nieuwe trend. Bij Volvo bijvoorbeeld was het een weloverwogen zet. Ze kozen bewust voor een bekende kop die past bij het product en een meerwaarde biedt. Het is volgens hen absoluut relevant als ze sportieve superman Tom Waes met de nieuwste Volvo laten rijden.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, Reclame.

Pas op voor de zwarte zwaan

Het boek 'De zwarte zwaan' van filosoof Nassim Taleb gaat over de effecten van een klein aantal, zeldzame, maar te verwachten gebeurtenissen in ons (zaken)leven. Voor ondernemers zijn dit bijvoorbeeld cruciale wetswijzigingen, spoorstakingen, een bankencrisis, de economie die stagneert, stakingen, strategische beslissingen bij een leverancier, een ongeluk of sterfgeval, ... Als er een zwarte zwaan ons pad kruist, kan ze ons businessmodel onderuit halen en een ravage ontketenen in ons bedrijf.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.

Vertel uw vrienden over INTAC Internet Academy en kom gratis

INTAC Internet Academy is een internetschool voor zelfstandigen en kmo’s. Op 9 november start de academy in Gent, op 10 november starten de lessen in Antwerpen. Bekijk het volledige programma van INTAC.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, Internet.

Gezocht: beloftevolle onderneming

Elk jaar kijken bedrijven uit naar de Prijs voor de Beloftevolle Onderneming 2010. Maar dit jaar moet niemand er op hopen. Er wordt geen prijs uitgereikt wegens... onvoldoende beloftevolle ondernemingen. Reden: de jury vond dat de kandidaat-bedrijven nog enkele jaren nodig hebben om op dezelfde hoogte te komen als de laureaten van deze prijs uit het verleden.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.