Consultingbedrijf achter Michael Porter failliet

Michael Porter is een managementgoeroe, Harvard-hoogleraar en een icoon op het vlak van concurrentiestrategieën. Elke marketeer of economist leerde op school zijn vijfkrachtenmodel of zijn waardeketenmodel. Ze behoren tot de basiskennis van iedere manager.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.

Nieuwe opleidingen voorjaar 2014

Onze opleidingen zijn voor doe-denkers.
Eerst achterover leunen en luisteren, en dan meteen aan de slag. Want dat geeft direct resultaat.
Onze opleidingen geven zuurstof aan uw marketingbrein en voeden uw communicatiekennis.
Maar ze laten u vooral ontdekken door te doen.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Opleiding & events.

Laat mij met rust!

Mensen krijgen het gevoel dat ze overspoeld worden met reclame. De brievenbus puilt uit, de mailbox doet overuren, in tijdschriften en kranten is het zoeken naar artikels en op radio & tv worden we ook gebrainwasht met reclameboodschappen. Zelfs een YouTube-filmpje bekijken kan haast niet meer zonder minstens enkele seconden reclame in de strot geduwd te krijgen. Genoeg!

Lees meer

Geschreven door Michiel Destoop in Reclame.

Het succesrecept van de toppresteerders: waardecreatie, omzetverhoging en businessmodel innovatie

Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) en het consultancybedrijf Deloitte brachten in september een studie naar de markt. Bij ruim 5.000 bedrijven en 350 CEO’s gingen ze op zoek naar de ingrediënten van hun mogelijke succes. Finaal werd elk bedrijf ingedeeld in de klassen Highrollers (snelle omzetgroei, weinig rendabiliteit), Safety Players (beperkte groei en rendabiliteit), Money Masters (lage groei, hoge winstgevendheid) en Super Achievers (combineren sterke groei met een hoge rendabiliteit).

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.

In elke markt is slechts plaats voor twee grote spelers

De afgelopen weken stond de media bol van berichtgeving over de recente concentraties in de krantenmarkt. Zo fuseren de mediabedrijven rond De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg tot één groep: Het Mediahuis. Rekening houdend met die andere grote speler - De Persgroep - die Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd in haar portefeuille heeft, blijven in Vlaanderen slechts 2 grote spelers over.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel.

Een groeistrategie maakt niet altijd gelukkig

Groei beheerst het leven van vele ondernemers. Zo gaan start-ups met man en macht op zoek naar de eerste omzet en klanten, groeibedrijven moeten groeien om rendabel te worden terwijl vele anderen na een periode van verval weer willen aanknopen met groei. Maar is groei nu zo zaligmakend? Kan stilstaan eens niet 'achteruitgaan' betekenen?

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Ondernemerschap.

Leegstand in Belgische detailhandel groeit, maar kan kansen scheppen

Het Nederlandse bedrijf Locatus voerde recent een onderzoek naar de leegstand bij centrumwinkels in België en Nederland. Hoewel de crisis veel harder toeslaat bij onze Noorderburen, blijkt dat de leegstand in het centrum van de Belgische steden sneller toeneemt. Zo zou die leegstand in Antwerpen, Turnhout en Sint-Niklaas de kaap van de 10% overschreden hebben.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Ondernemerschap.

Heb ik wel een logo nodig?

Tuurlijk! Naast een bedrijfsnaam is het logo het uithangbord van uw onderneming. Waarom ik het toch aan bod laat komen op onze marketingblog is omdat het recent ter sprake kwam bij twee opstartende bedrijven. De ene onderneemster zal als interieurstyliste onder eigen naam haar diensten aanbieden en de andere ondernemer geeft (ver)koopadvies bij een woning. Beiden hadden ze iets van: “ik heb geen logo nodig. Gewoon de naam.”

Lees meer

Geschreven door Michiel Destoop in Reclame, Klantenbelevenis.

Wat kunnen ondernemers leren van Silicon Valley?

Half september trokken 20 Belgische ondernemers naar Silicon Valley, het mekka voor technologische innovaties. Zakenkrant De Tijd reisde mee, en bracht in haar zaterdagnummer van 28 september een mooi verslag. De belangrijkste les die ze hebben geleerd: dat het in Silicon Valley om veel meer draait dan om technologie alleen. De klant eerst: daar draait ondernemerssucces om. Ik vat het artikel even samen in 8 kernwoorden.

Lees meer

Geschreven door Peter Desmyttere in Businessmodel, Ondernemerschap.

UNIZO lanceert nieuw project voor de winkelsector

Onze winkelsector wordt vandaag gekenmerkt door een moordende concurrentie. Gewone klantvriendelijkheid, vakmanschap en hard werken volstaan niet langer voor een winkelier of detailhandelaar. Maar hoe kunnen zelfstandige winkeliers hun klanten overtuigen om net dat ietsje meer te betalen voor een kwalitatief aanbod en excellente service? Om een antwoord op deze vraag te vinden, brengt UNIZO Winkelraad 8 verschillende denkgroepen samen met telkens 15 winkeliers uit de fashion en food wereld.

Lees meer

Geschreven door Mieke Braem in Opleiding & events.