Minder starters, en dan?

10-12-2012

“Ondernemingszin daalt in recordtempo”, stond dit weekend te lezen in de krant. Unizo stelde vast dat het aantal startende ondernemers sneller dan ooit daalt. Concreet zijn er 6,1 procent minder starters in de eerste 10 maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is alarmerend, maar hoeft niet rampzalig te zijn.

Het is niet omdat er minder starters zijn, dat er ook minder succesvolle starters zijn. De economische toestand doet veel potentiële starters extra nadenken vooraleer aan het grote avontuur te beginnen. Geen slechte zaak. Het kaf wordt zo al vroegtijdig van het koren gescheiden.

Enkele tips voor vastbesloten starters …

Zorg voor een financiële reserve

U als nieuw bedrijf op een markt wringen vraagt tijd. Tijd waarbinnen er niet veel of zelfs geen geld binnenkomt. Bovendien moet u er rekening mee houden dat u bij het eventuele begraven van uw prille onderneming, best niet met een te diepe put achterblijft.

Fris en monter

Een succesvol ondernemer worden, dat kost bloed, zweet en tranen. Begin er dus aan met een goede gezondheid en de volledige ondersteuning van het thuisfront. Weet dat de quality time met uw kinderen en/of partner eronder zal lijden. Zorg ook voor een goede uitlaatklep: sport, vrienden, hobby …

Bezint eer ge begint

Een business plan en een financieel plan, dat krijgen veel startende ondernemers wel voor elkaar. Vooral ook omdat banken dat voor een financiering verlangen. Ze worden extra kritisch. Niet verwonderlijk, na de malaise van de voorbije jaren. Wat veel starters echter overslaan — uit onwetendheid, onkunde of onstuimigheid — is het schrijven van een marketingplan. Het is nochtans een noodzakelijke denkoefening voor elke starter.

Begint eer ge begint

Nog voor u start met uw onderneming kunt u al starten. Bouw uw netwerk uit en pols bij uw doelgroepen of er voldoende interesse is voor uw type product of dienst. Deze mensen zullen straks wellicht uw eerste klanten worden.

Geschreven door Michiel Destoop in Ondernemerschap.