De Spiekpietjes, de nieuwe Sinterklaastraditie?

18-11-2012

Het grootste kinderfeest in de Lage Landen, de verjaardag van Sinterklaas, is al zo oud als de straat. De traditie gaat zeker terug tot de 15de eeuw, toen men al de schoen zette en er later speelgoed en snoepgoed in vond. Het is dus niet zo dat de commercie er pas de laatste decennia een cadeautjesfeest van heeft gemaakt, zoals bij Kerstmis en recenter nog Halloween. Ondernemers pikken natuurlijk graag in op een eeuwenlange traditie en gelijk hebben ze.

Het verhaal van Sinterklaas is een inspiratiebron voor veel liedjes, verhalen en prentenboeken. Thaïs Verheyden heeft in haar prentenboek “De Spiekpietjes” een antwoord gevonden op de lastige vraag “Hoe kan de Sint nu weten welke kindjes braaf zijn geweest en welke niet?”. Daar heeft de Sint zijn Spiekpietjes voor. Het zijn kleine Zwarte Pieten die zich bij kinderen in huis of in een klasje verstoppen. Ze bespieden de bewoners en brengen iedere avond verslag uit bij de Sint met hun mobiele telefoontje.

De Spiekpietjes, pop en boek

Bij het boek komt een Spiekpietje-pop, met een gsm in de hand. Ouders (of oudere broers of zussen) en leerkrachten mogen het Spiekpietje elke avond helpen een nieuwe uitkijkpost te vinden in hun huisje of klasje. Liefst een beetje verstopt, ergens in de hoogte en elke avond op een andere plek. Zo kan het Spiekpietje de kindjes perfect bespieden. Een beetje zoals het plakkaat dat in veel huiskamers hing met een oog in een stralende driehoek en de tekst “God ziet u”. Een hulp in de opvoeding van kinderen naar het verschil tussen flink en stout, goed en slecht. Het is ook een fijne manier om met de kinderen naar de komst van Sinterklaas toe te leven.

Uitgeverij Clavis doet er alles aan om van de Spiekpietjes echt een nieuwe traditie te maken. Boekhandels organiseren kleurwedstrijden, nodigen de illustrator uit voor signeersessies en geven grote aftelkalenders en buttons weg. De media worden goed bespeeld met recensies tot gevolg. En de Spiekpietjes hebben ook een eigen Facebook-pagina waar ouders foto’s kunnen plaatsen van het verstopte Spiekpietje. Een multimediale aanpak, zowel gericht op scholen als ouders, die volgens mij zal werken. Maar of het een echte traditie (en een commercieel succes) wordt, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Geschreven door Michiel Destoop in Boekbespreking.